زمان تخمین زده شده مطالعه: 5 دقیقه
برد هوشمند (Interactive WhiteBoard)
برد هوشمند:
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور فناوریهای جدید در دنیا امروزه، زندگی راحتتر و آسانتر شده است. بهطوری که در هر دهه، ما شاهد فناوریهای جدید در زمینههای مختلف میباشیم. با یک نگاه اجمالی به سده اخیر درمییابیم که تکنولوژی به هر فعالیت انسانی نفوذ و آن را دستخوش تغییراتی کرده است.
این موضوع در رابطه با آموزش صحیح نمیباشد و ما همچنان شاهد همان تختهای هستیم که در قبل بودهایم. همچنین در اکثر مدارس ارتباط خوبی با تکنولوژی برقرار نشده و محصلانی که در کل روز خود از تکنولوژی استفاده میکنند و به کمک تکنولوژی روز خود را هیجانانگیزتر میکنند، باید سر کلاسهای خشک ساعتها بنشینند و درسی که علاقهای به آن ندارند را تحمل کنند. به منظور حل این مشکل مهندسان تختههایی را طراحی نمودند تا به جذابیت درس بیافزاید. درسهای خشک و خستهکننده برای محصلان، به کمک تکنولوژی، زیبا و جذابتر میشود. به این تختهها، برد هوشمند یا تخته هوشمند میگویند.
آشنایی با برد هوشمند
بردهای هوشمند در ابتدا به منظور کمک به آموزش طراحی و روانه بازار شدند. اما امروزه علاوه بر کلاسها و دانشگاهها کاربردهای متفاوت دیگری نیز دارند. این بردها بعضا در سالنهای کنفرانس، شرکتها و … کاربرد دارند. برد هوشمند در واقع یک ابزار کمک آموزشی است که با اتصال رایانه، دنیای عظیمی از منابع علمی را در اختیار اساتید و محصلان قرار میدهد. عموما این بردها با یک کابل USB و ویدو پروژکتور با یک کابل VGA و یا HDMI به رایانه متصل شده و تصویر رایانه بر روی برد نمایش داده میشود. بردهای هوشمند لمسی بوده و با هربار لمس صفحه، دستورات موزد نظر اجرا میشود. بردهای هوشمند انواع مختلفی از نظر اندازه و نوع صفحه دارند که در ادامه به آن پرداخته میشود.
اکثریت بر این باورند که بردهای هوشمند فقط نوعی سختافزار هستند که به کمک آن میتوان صفحه رایانه را بر روی آن نمایش داد و از قابلیت لمسی بودن آن استفاده کرد. اما برخلاف تصور عموم، این بردها دارای نرمافزاری است که در آن قابلیتهای بسیار زیادی در اختیار کاربر قرار میگیرید. پکیج ریاضیات، پکیج آزمایشگاه فیزیک و شیمی و قابلیتهای گوناگون دیگر را میتوان بخشی از نرمافزار آموزشی این بردها دانست.

انواع برد هوشمند
با پیشرفت تکنولوژی و رسیدن تکنولوژیهای جدید به بازار، انواع صفحههای لمسی تولید و روانه بازار میشوند. به همین منظور انواع بردهای هوشمند تولید میشوند که هرکدام با توجه به شرایط موجود و نیازها، صفحه لمسی خاص خود را دارند. در ادامه به چند مورد از انواع صفحههای لمسی و ویژگیهای آنها پرداخته شده است.
- برد هوشمند اولتراسونیک
- برد هوشمند مغناطیسی
- برد هوشمند مقاومتی
- برد هوشمند IR
برد هوشمند اولتراسونیک
در نوع اول که نوع قدیمیتر از انواع بردهای هوشمند است، از سنسور اولتراسونیک استفاده شده است. این نوع سنسورها به کمک امواج الکترومغناطیس، نحوه حرکت دست یا اشیا را تشخیص میدهند. همین موضوع باعث میشود که با گرفتن ماژیک یا هر شی دیگری در زاویه نامناسب، قدرت تشخص کاهش یابد. همچنین با افتادن سایه بر روی این تختهها، مشکلات گوناگونی بوجود میآید.
برد هوشمند مغناطیسی
در نوع دوم این بردهای هوشمند، لایه مغناطیسی وجود دارد که به کمک آن سیستم توانایی تشخیص حرکت ماژیک را دارد. این بردها به علت مغناطیسی بودن صفحه نمایش، فقط با یک قلم خاص کار میکنند و در صورت گم شدن این قلم، تخته کارایی خود را از دست میدهد.
برد هوشمند مقاومتی
نوع سوم بردهای هوشمند، به تختههای مقاومتی یا الکترونیکی معروف هستند. این نوع با بهرهگیری از مقاومتهای الکتریکی، قدرت تشخیص حرکت ماژیک را دارد و همین موضوع منجر به حساسیت این تختهها به ضربه میشود. بهرهگیری از مقاومتهای الکتریکی در زیر این بردها مزایا و معایبی را به همراه میآورد. ملزم نبودن به استفاده فقط از یک قلم و دقت بالا را میتوان از مزایای این تختهها دانست. با توجه به این که این بردها به ضربه حساس هستند، نمیتوان از آنها در مکانهای عمومی استفاده نمود. زیرا با گذشت زمان ضربات وارده به این تختهها آسیب وارد میکند و منجر به کاهش کارآمدی این دستگاه میشود.
برد هوشمند IR
نوع چهارم که از جدیدترین تکنولوژی روز بهره میگیرد، بردهای هوشمند IR نام دارند. این بردها با بهرهگیری از LED در حاشیههای تخته، کارایی بالایی را به ارمغان میآورد. بهدلیل به کار نبردن سنسور و یا المان الکتریکی در زیر این صفحه نمایش، این تختهها ضدضربه و ضدآب میباشند. همچنین استفاده از LED منجر به افزایش دقت در این بردها میگردد.
اطلاع از قیمت و خرید برد هوشمند IR
جزییات بیشتر در رابطه با برد هوشمند IR
قابلیتهای برد هوشمند
این بردها عمدتا در بحث آموزش مورد استفاده قرار میگیرند. لذا میباید نرمافزار استفاده شده در رابطه با این موضوع از قابلیتهای مناسب و مفید برخوردار باشد. این نرمافزار از انواع توابع و روابط ریاضی، انواع المانهای مورد استفاده در آزمایشگاه شیمی و فیزیک، روشهای گوناگون برای پخش انواع رسانهها، قابلیت نوشتن در یک صفحه بیانتها، محیط کاربری ساده و یوزر فرندلی و… برخوردار است.
با استفاده از بردهای هوشمند بازده و راندمان کلی آموزش افزایش مییابد. زیرا با بهرهگیری از این تختهها، دروس خشک و خستهکننده و تئوزی تبدیل به دروسی جذابی و تجربی میشوند.با کمک این فناوری میتوان محصلان را به درس علاقهمند نمود و همچنین امکان تجربه و فهم بهتر نیز فراهم میگردد. لازم به ذکر است که بردهای هوشمند هزینه بالایی به نسبت بردهای معمولی دارند و در استفاده از نوع مقاومتی، مغناطیسی و اولتراسونیک آنها میباید از ضربه زدن به صفحه نمایش خودداری نمود.